maanantai 28. heinäkuuta 2014

Onko sinulla omenia liikaa tai liian vähän?

Olen miettinyt liian suuren omenasadon ongelmaa. Monet omenapuiden omistajat tuskailevat hyvinä omenavuosina, kun ei tiedä mitä kaikilla omenilla tekisi, hedelmät putoavat maahan ja omenien hävittämisen kanssa on iso työ. 

Perinteisesti omenia viedään työpaikalle ja tarjotaan tuttaville. Jotkut laittavat omenia tarjolle tien varteen vapaasti otettavaksi. Tämä on hienoa toimintaa! Mutta edelleen satoa voi olla ylimäärin. Huonona omenavuonna moni huokaisee: "Onneksi tänä vuonna ei tule omenia". Tämä kuulostaa omenanviljelijän korvissa ihan ikävältä...

Ylimääräiset omenat jakoon Omenapörssiin!
Suuren omenasadon 'ongelmaan' on jo kehitetty omenien vaihtopörssejä. Omenapörssi on netin kautta toimiva palvelu, jossa voit tarjoata ylimääräisiä omenoita niille, joilla ei ole omia omenoita, ja toisaalta jos haluaa omenia, voi löytää niitä tarjoavan.

Miten omenapörssi toimii?
Sivustolle voi jättää ilmoituksen sekä omenien tarjoajat että kysyjät, aivan kuten lehtien myydään ja ostetaan palstoille. Hedelmien pyytäjät ja tarjoajat sopivat keskenään miten omenat vaihtavat omistajaa - onko omenat jo kerätty koreihin vai ottaako vastaanottaja omenat suoraan puista. Yleensä antaja on tyytyväinen, kun saa omeniaan vähemmäksi, tavallisesti maksua ei pyydetä.

Olen pohtinut myös miten omenapörssitoimintaan voisi innostaa mukaan. Vaikka rahaa ei käytetä, voisi omenien vastaanottaja voisi tarjota omenien luovuttajalle vastineeksi vaikkapa
  • pihan siivousapua eli huonoksi menneiden omienien hävittämiseen pihalta.
  • omenien mehustukseen viemistä, mehusta jaetaan omenankasvattajan ja sen kesken, joka kuljettaa omenat mehuasemalle.
  • jotain muuta apua puutarhassa tai muuten.

Omenapörssejä muualla
Omenapörssejä ovat perustaneet yksityiset henkilöt ja Länsi-Suomessa myös sanomalehdet. Yle uutisoi omenapörsseistä jo pari vuotta sitten. Tutkin omenapörssejä ja havaitsin että useimmat niistä toimivat Facebookissa. Siinä on se ongelma, että niihin voivat osallistua vain Facebook-tunnuksen itselleen tehneet. 

Esimerkiksi Stadin omenapörssi on Facebook-sivu, jolla on jopa 3500 tykkääjää. Tällä sivulla on jäsennetty omenien antajat ja ottajat eri viestiketjuihin, mikä selkeyttää toimintaa. Pörssissä näyttää liikkuvan muutakin kuin omenaa, marjoja ja raparperia.

Löysin myös omenapörssisivun, jolle pitäisi kirjautua. Palvelu on ilmeisesti ajateltu toimivan koko maan laajuisesti, mutta kartalla kohteet ovat pääasiassa Etelä- ja ja Länsi-Suomessa.

Ruotsissa toimii omenapörssi nimellä Pallafrukt. Palvelun perusti nuori opiskelijatyttö, joka heräsi omenien ylituotanto-ongelmaan.

Käytännön syistä omenien luovuttaja ja ottajan tulisi asua lähellä toisiaan. Siksi omenapörssi toimii parhaiten paikallisena. Koska Etelä-Karjalassa tai ainakaan Imatran seudulla ei tietääkseni ole vielä ole perustettu omenapörssiä, ajattelin sellaisen perustaa, siis tähän Omenavuosi-blogiini!


Tutustu linkkeihin otsikkokuvan alla, löytyvät myös tästä alta. Toivon pörssiin paljon tapahtumia omenasadon kypsyessä!

Imatran seudun Omenapörssin sivut:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti